onsdag 5 december 2012

Vad är Reddit?


Reddit är ett socialt nätverk som skapades utav Steve Huffman och Alexis Ohanian i juni år 2005, och är idag en av världens mer besökta sidor (rankad 131 i världen enligt Alexa, 2012). Wikipedia (2012) klassificerar Reddit som en ”social nyhetssida”, vilket är delvis sant, men enligt mig räcker inte det att då det används till så mycket annat. Reddits administratör Erik Martin förklarar bättre:

Our goal for Reddit is to make it a platform for all different kinds of communities”
(Franzen, 2012)

I grunden fungerar Reddit så att det är användare som lägger upp material i form utav text eller länkar som går att kommentera. Både inläggen och kommentarerna går sedan att rösta upp eller ner (kallas för ”upvote” och downvote”). Reddit är sedan uppbyggt av en rad olika s.k. ”Reddits” (Reddit, 2012a), oftast refererat som ”subreddits” (Wikipedia, 2012). Subreddits är, precis som allt annat material, skapat av användare. Den som skapat subredditen blir automatiskt den som styr den över den och har möjlighet att ta bort inlägg och spärra användare från att göra inlägg på deras subreddit. Denna person kan också sen utse fler personer till att styra deras subreddit. Varje subreddit har ett eget diskussionsämne och egna regler (Reddit 2012a). SubbReddits kan handla om allt från nyheter i hela världen, (http://www.Reddit.com/r/worldnews), till spel (http://Reddit.com/r/gaming), till att du tar en bild på en insekt för att ta reda på vad det är (http://www.Reddit.com/r/whatsthisbug).

När man går in på Reddit första gången kommer man till det som de kallar ”the front page”, där du ser alla de senaste, högst upp röstade inläggen från ett antal av de mer populära subredditsen. Om man registrerar sig kan du välja att att ha kvar dessa, eller byta ut dem till något helt annat och därmed styra vad för typ av inlägg du får på din "front page". Det finns ingen begränsning på hur många subreddits du kan följa/prenumerera på, men på framsidan är det endast 50 inlägg i taget som visas (det finns dock möjligheter att utöka detta på olika sätt). Du behöver inte heller bara se de mest populära inläggen då man kan sortera dem på olika sätt, t.ex. på senaste inläggen eller de med flest uppröstningar (Reddit, 2012a)

Alla som vill kan registrera sig på Reddit kan göra inlägg / kommentera/rösta överallt, förutom på vissa få privata subreddits. Registrera sig på Reddit gör man under ett anonymt namn, och det enda du behöver skriva in är en giltig mail adress. Reddit vill inte att det skall finnas någon privat information, och har en strikt regel som säger att det är förbjudet att lägga upp privat information. Reddits adminstratör förklarar varför (Reddit, 2012a).

Olika typer av inlägg, Karma och upp/ned röstning
På Reddit finns det två typer av inlägg du kan göra. En länk inlägg eller en s.k. ”self-post”. Ett länk inlägg är precis som det låter, en länk till något som ligger utanför Reddit, t.ex. en bild, en nyhetsartikel, ett blogginlägg osv. En ”self-post” är ett inlägg som du skriver på Reddit.

Förutom att indikera vilka inlägg som är relevanta/populära ger Reddits röstningssystem också poäng till sina användare. Poängen kallar Reddit för karma (Reddit garanterar dock inte att du uppnår Nirvana med dessa) Det finns två typer av poäng, ”länk-karma” och ”kommentar-karma”, och de är precis som de låter, poäng folk ger dig för dina länkar och poäng användare ger dig för dina kommentarer. poäng till användare. Skillnaden när det gäller de olika inläggen du kan göra är att ”self-post” inte ger dig någon karma.

Reddit är en av de få sociala medierna där du kan rösta ner material. Andra sidor som Facebook har valt att man inte skall kunna ge någon negativ feedback i form av nedröstningar (dislikes), p.g.a. de negativa konsekvenser detta kan få, t.ex. att avskräcka användare från att posta och för att det kan potentiellt uppmana till internet mobbning (Rowinski, 2012). Man har försökt att reducera de negativa effekterna av detta genom att uppmana att man skall rösta upp saker som är ”viktigt och relevant” och rösta ner sådant som ”inte är relevant”. De uppmanar folk till att inte rösta upp eller ner p.g.a. att man inte håller med om en åsikt (Reddit, 2012a). Detta fungerar dock lite olika i olika delar av Reddit, i vissa fall är det helt omöjligt, t.ex. vad bestämmer vad som är roligt i subredditen ”funny”? Det finns heller ingen garanti för att uppmaningen följs på andra ställen. Från vad jag sett själv verkar det som om många på Reddit anser att det är för många som röstar efter popularitet, och förutom i kommentarer kan man i vissa fall se detta när någon undrar varför en kommentar blir nedröstat, då den då i många fall blir uppröstad igen då.

Reddits regler, konsekvenserna och kritik
På Reddit finns det väldigt få regler som gäller på hela Reddit. Det finns egentligen bara ett förbud globalt mot vad för typ av inlägg/länkar du får göra: ”No child pornography or sexual suggestive content featuring minors” (Reddit 2012b, Franzen 2012). Detta har resulterat i att det finns hur många olika subreddits som helst, och i en del av dem finns det inlägg/länkar som många kan finna stötande eller olämpligt. I 90% av fallen ser dock dessa inläggen annorlunda ut och är markerade med ”NSFW” (not safe for work). Tack vare den stora frihet Reddit ger till sina användare har det riktats en hel del kritik mot dem (Rowinski, 2012). T.ex. var det bara ca ett år sedan som Reddit lade till ”or sexual suggestive content featuring minors” i sina regler om vad som får vara på reddit, efter en kritikstorm. Läs mer om varför.

Samtidigt som det finns många som är kritiska, finns det också en hel del uppmärksammade historier om hur Reddit ”hjälpt” personer (Blueglass, 2012). Ett exempel som hände nyligen började med att en person som insjuknat i cancer gjorde en s.k. AMA, Ask Me Anything (det finns en mycket populär subreddit dedikerad till detta: www.Reddit.com/r/AMA). Han hade fått reda på att han hade bara ca ett halvår kvar att leva och ville bara prata med folk, och tänkte att folk kanske ville veta hans perspektiv på saker. Det som hände var att han fick enorm respons. När han svarade folk nämnde han också att han skulle vilja gå på en sista resa. Massor med användare erbjöd honom att han kunde få stanna hemma hos dem ifall han ville, och en användare bestämde sig för att starta en donation för det. Donationen drog in 30 000 dollar (Mosbergen, 2012). Läs hela historian här.


Källförteckning
Alexa (2012) Site info: Reddit.com [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/ZLrhG> [2012-12-04]

Franzen, Carl (2012) Reddit Bans Sexual Content Featuring Minors [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/Mx9HK>[2012-12-05]

Salihefendic, Amir (2010) How Reddit ranking algorithm work [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/CMFHD >[2012-12-05]

Reddit (2012a) Frequently Asked Questions [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/2AgBM> [2012-12-05]

Reddit (2012b) Rules [Elektronisk] Tillgänglig: <http://www.Reddit.com/rules> [2012-12-05]

Wikipedia, The Free Encyclopedia (2012) Reddit [Elektronisk] tillgänglig: <htIp://goo.gl/F40p0>[2012-11-14, kl 12:38]

Mosbergen, Dominique (2012) Reddit Users Raise $30,000 For Terminally-Ill Cancer Patient Jake Villanueva [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/JKjjX> [2012-12-04]

Rowinski, Dan (2012) No Haters Allowed: Why A Dislike Button Is Not Coming To Facebook [Elektronisk] Tillgänglig: <http://goo.gl/3WULD> [2012-12-04]

Blueglass (2012) Could Reddit Be the World’s Most Influential Website? [Elektronisk]
Tillgänglig: <http://goo.gl/dSvnM> [2012-12-05}

1 kommentar: